TuoniCoru

TuoniCoru verkkokauppa”Tuoni minun tänne tuotti,
Mana mailtani veteli.”

TuoniCoru on koruseppä Juho Mannisen ja puuseppä Jarkko Pilvisen luomus, joka toimii osana Puustikkia. Korut valmistuvat Puustikin verstastiloissa Tikkakoskella, Jyväskylässä. TuoniCorun oman malliston korut ovat pääsääntöisesti kokonaan suomalaista käsityötä. Ohessa myymme myös muualta hankittuja koruja, jotka jalostamme vastaamaan TuoniCorun edustamaa tyylisuuntaa. Teemme myös tilaustöitä yksityisasiakkaille ja yrityksille.

”Rauta mun Manalle saattoi,
teräs tempoi Tuonelahan.”

TuoniCorun oma korumallisto ja tyylisuunta pohjautuu vahvasti Kalevalaan, muinaisuskoon sekä viikinkien ja kelttien mytologiaan, Pohjolan luontoa unohtamatta. Koruissa yhdistyvät teräs, puu, jalometallit ja erilaiset luonnonmateriaalit. Jokainen koru on käsin valmistettu ja yksilöllinen, kiiltää saa vaan kädenjäljen pitää näkyä. Se erottaa TuoniCorun korut massatuotannosta.

”Sormus on koru, johon on kautta aikain uskottu liittyvän maagisia voimia. Se on loppumattomuuden ja ikuisuuden vertauskuva. Tästä ajatuksesta on syntynyt myös perinne vihki- ja kihlasormusten käyttöön.”

TuoniCorun sormukset pohjautuvat teräkseen. Siihen Seppä ihastui – teräs on kovaa, kestävää ja samalla sopii useimmille allergiaystävällisyytensä takia. Lisäksi se on muokattavissa, siitä saadaan niin kiiltävää kuin patinoitua. Sen tarjoamaan suojaan voidaan upottaa puuta ja muita, herkkiä luonnonmateriaaleja sekä metallipunoksia. Kiehtovan siitä tekee myös se, että sormuksen pinnasta voidaan luoda vanhan näköinen samalla, kun sormus itsessään pitää sisällään edellä mainitut ominaisuudet. TuoniCorun sormuksista kertoessa ei pidä unohtaa mainita kokonaan puusta valmistettuja sormuksia, niistä kun lähdettiin aikanaan liikkeelle.

Samat teemat ja materiaalit näkyvät myös korvakorujen ja kaulakorujen puolella. Erilaisia malleja ja pieniä sarjoja on tehty useita, vaan tietyt mallit alkavat hiljalleen vakiintua.

”Saip’ on kirves miestä myöten,
rauta raatajan mukanan.”

TuoniCorun tarina

Nyt on tunne, että pitää tehdä puusormus. Ja sellaisen tein, parvekkeella veistelin ja hioin omenapuun palasesta. Sormuksesta tuli hieno, oli vähän lahovikaakin vaaleaa omenapuuta värittämässä tumman sydänpuun lisäksi. Siitä varmaan se kipinä syttyi, aloin väsäämään puisia sormuksia ja kokeilemaan muita tekniikoita liittyen puuntyöstöön.

Ensimmäinen työpöytä oli lohko keittiön pöydästä, parvekkeelta piti siirtyä sisälle talven tullessa. Vaikka tein täysin harrastepohjalta sormuksia lähinnä emännälle ja lähipiirille, joku siinä hommassa kiehtoi ja pakotti jatkamaan. Olin Jarkkoon yhteydessä, vaihdeltiin ajatuksia puuntyöstöstä ja koruhommista noin yleisesti. Kuin vaivihkaa alkoi yhdessä Jarkon kanssa tuotekehitys, ajatus ja tyylisuunta mahdollisesta koruja työstävästä luomuksesta. Raamit alkoivat hahmottua ja vuokrasin ensimmäisen oikean työhuoneeni vanhasta, entisestä nahkatehtaasta. Siinä vaiheessa mukaan sormustouhuun astui myös materiaalina teräs, kun puitteet sen työstämiseen mahdollistuivat. Todellinen kehitystyö alkoi tässä vaiheessa, pienin askelin.

Kokeilua ja itsetutkiskelua, erehdystä ja oppimista. Vapaapäivät menivät työhuoneella erilaisia kokeiluja tehden. Iltaisin vaihdeltiin Jarkon kanssa ajatuksia aiheesta. Kiinnostusta alkoi löytyä käsintehdyille koruille jo lähipiirin ulkopuolelta ja työhuoneella vietetyt tunnit kasvoivat sen myötä, tästähän voi tulla jotain. Lopulta yhteisen ajatusriihen myötä syntyi TuoniCoru.

Nykyisellään TuoniCoru toimii samoissa tiloissa Puustikin kanssa Tikkakoskella Jyväskylässä, osana Puustikkia. Työtilat ja puitteet tuosta ajasta ovat kasvaneet, samoin ovat karttuneet Sepän taidot ja intohimo korualaa kohtaan. Vieläkään en osaa sanoa mikä tässä kiehtoo, vaan joku juttu siinä vaan on. Todennäköisesti siihen liittyy montakin eri tekijää, oli se sitten omasta mielestä oikein onnistunut koru tahi tyytyväiset asiakkaat. Tärkeintä lienee se, että verstaalle on kova hinku ja töihin herää aina hyvillä mielin.

Juho Manninen, koruseppä

TuoniCoruun saat helpoiten yhteyden sähköpostilla tuonicoru@gmail.com tai laittamalla viestiä Facebookissa.

TuoniCorun verstas sijaitsee samoissa tiloissa Puustikin kanssa Tikkakoskella.

Kuvat henkilön TuoniCoru julkaisusta

Joku on ollut hyvä poika...

Koruista on moneksi. Mikäli haluat koruusi jonkunlaista kustomointia tai kaiverrusta, olethan Seppään yhteydessä. Helpoiten yhteyden saat laittamalla yksityisviestiä täällä Facebookissa, sähköpostia os...

Lue lisää

Arvonta!

Arvotaan TuoniCorun Ukonvasara kaulakoru. Koru on TuoniCorun oma malli ja se on Suomessa valmistettu sekä käsin patinoitu, materiaalina 316L kirurginteräs. Kaulakorut tarkempine kuvauksineen ja ketjuvaihtoehtoineen löytyy verkkokaupasta osoitteesta:

h...

Lue lisää

Arvonta!

Arvotaan TuoniCorun Ukonvasara kaulakoru. Koru on TuoniCorun oma malli ja se on Suomessa valmistettu sekä käsin patinoitu, materiaalina 316L kirurginteräs. Kaulakorut tarkempine kuvauksineen ja ketjuvaihtoehtoineen löytyy verkkokaupasta osoitteesta:

h...

Lue lisää